פצעי לחץ

פצעי לחץ הם מצוקה מעיקה שעלולה לפגוע בכל אדם, ובפרט חשופים אליה מי שהמערכת החיסונית שלו סובלת מתפקוד לקוי, קשישים המתקשים להתנייד ובעלי מוגבלויות פיזיות שונות. פצעי הלחץ נמנים על הבעיות שהרבה יותר קשה לטפל בהן מאשר למנוע אותן, ואם לוקחים בחשבון את הסבל שחווה מי שלוקה בפצעים אלה, קל להבין מדוע חשוב להקדיש תשומת לב רבה למניעת היווצרות פצעי הלחץ.
בדיקת CT בטן ופענוחה

סוגי פצעי הלחץ השונים

ישנם שני סוגי פצעים הנוצרים כתוצאה מלחץ מתמשך או חיכוך מתמיד על שטח עור ספציפי: כרוניים וחריפים.


פצעים חריפים הם כאלה המתרפאים תוך פרק זמן מסוים, לעיתים אף ללא טיפול (אם כי ברוב המקרים נדרש טיפול מתאים). הסיבה לפצעי לחץ חריפים היא כוויה או חתך. המקרה החמור יותר הוא פצעים כרוניים, שהגורם להם הוא ישיבה במשך פרק זמן ארוך ללא תזוזה או שכיבה ממושכת. 

חשוב להדגיש שלעיתים די בשעתיים שבהן איבר מסוים או אזור ספציפי בגוף סופג את מרבית המשקל של האדם כדי ליצור פצע לחץ. במקרים אחרים פצעי לחץ הם תוצר שפשוף חוזר ונשנה שגורם לחיכוך, ובפרט באזור הקרסול או העקב (כשליש מפצעי הלחץ הם באזורים אלה). גם האגן, הברכיים והמרפקים חשופים לפצעים אלה, ועוד כדאי לדעת שפצע לחץ שמוזנח עלול להוביל לזיהום פנימי ואף למוות!

אוכולוסיות בסיכון מוגבר

כאמור קשישים סיעודיים נמצאים בסיכון מוגבר להיווצרות פצעי לחץ, וזאת מהסיבות הבאות:
* ירידה בתפקוד המערכת החיסונית
* הימצאות במצב של שכיבה או ישיבה ללא תזוזה במשך רוב שעות היממה
* אובדן תחושה או ירידה משמעותית בתחושה המונעת מהם להרגיש את הלחץ ולרצות לשנות תנוחה
* שחיקה של העור שגורמת לו להיות דק ופגיע ולהתקשות לחדש את עצמו
בשל הסיבות הנ”ל חשוב במיוחד לוודא כי מי שדואג לרווחתו של קשיש סיעודי – בין אם מדובר במטפל זר ובין אם זהו צוות בית אבות – מודע לסיכון ומבצע את הפעולות הנדרשות על מנת למנוע היווצרותם של פצעי לחץ וכן מעניק את הטיפול הנחוץ במידה ואלה צצו.

בדיקת mri באופן פרטי

פצעי לחץ - מניעה

כאמור מבחינת פצעי לחץ מניעה היא התרופה הטובה ביותר (דבר שנכון כמובן לגבי מחלות רבות).
הצעד הבסיסי למניעת היווצרות פצע לחץ הוא לדרבן את האדם לשנות תנוחה ולזוז באופן כללי בתדירות של לפחות אחת לשעתיים. במידה והוא לא יכול לעשות זאת בכוחות עצמו יש להזיז אותו.
בנוסף חשוב לבדוק כל העת את גופו של החולה, הקשיש או הנכה על מנת לזהות מיידית סימנים מעוררי חשד ולטפל במהירות בכל פצע שמתחיל להיווצר.


שמירה על היגיינה חשובה אף היא וכן יש להגן על העור (מפני חומציות ומפני רטיבות).
ישנם גם מוצרים המיועדים למניעת היווצרות פצעי לחץ – כריות מיוחדות, מזרונים מותאמים, כיסאות עם הטייה של 30 מעלות, מגינים שונים ועוד.

פצעי לחץ - טיפול

כאמור מבחינת פצעי לחץ מניעה היא הטיפול הטוב ביותר, אולם באופן טבעי ישנם מקרים בהם נוצרים פצעים ויש לטפל בהם.
טיפול בפצעי לחץ מתבסס על הקלת הלחץ באזור הפצוע, תרופות אנטיביוטיות ותזונה מותאמת (המפתח הוא כמות נאותה של חלבונים).

בנוסף נדרש לעיתים השימוש במוצרים הנשענים על טכנולוגיות ייחודיות דוגמת מכשיר לחבישת הפצע בוואקום שמפעיל לחץ מתמיד וקבוע על האזור הפצוע, שואף ממנו את ההפרשות ומבטיח זרימת דם וחמצן בכמות נאותה אל הפצע במטרה לזרז את ההחלמה.

שיתוף המאמר:

קיימים החזרים כספיים בחלק מביטוחים פרטיים ומשלימים! (יש לבדוק בקופ״ח/בביטוח הפרטי שלך)

פרופ' חן הופמן

נוירורדיולוג בכיר

קיימים החזרים כספיים בחלק מביטוחים פרטיים ומשלימים!

(יש לבדוק בקופ”ח/ בביטוח הפרטי שלך)