בדיקת MRI מוח
בדיקת MRI מוח מתבצעת כשיש חשד לגידול במוח, כדי להדגים את פעילותה של ההיפופיזה (בלוטת יותרת המוח), כדי לאבחן אפילפסיה או מחלות מטבוליות, וכדי לאתר מומים מולדים במוח.
גם אנשים בריאים עוברים בדיקת MRI מוח – כחלק ממחקרים מדעיים המנסים (ובמקרים רבים כמובן גם מצליחים) למפות את מוח האדם ולזהות מהו תפקידו של כל אזור בו.
במכשירי ה CT וה- MRI מבוצעות בדיקות מוח שונות.
קיימות התוויות שונות (אינדיקציות) לבדיקות CT ולבדיקות MRI . מכשיר ה-CT משתמש בקרינה, לכן לא מומלץ לביצוע במקרה של אבחון בילדים או בנשים הרות. ההתוויות לביצוע CT הן במקרים של חבלה לראש (שברים ודימומים חריפים מתגלים טוב יותר ב CT). גם להדמיה של מבנה האוזן מכשיר ה CT עדיף.
לעומת זאת מכשיר ה-MRI עדיף על ה CT כי איננו גורם לקרינה, אלא משתמש במגנט רב עוצמה ובגלי רדיו. בדיקת ה MRI רגישה יותר לגלות גידולים או מחלות כגון טרשת נפוצה או מחלה של כלי דם קטנים במוח כמו במקרים של סכרת או יתר לחץ דם.
לעיתים יש לבצע שילוב של שתי הבדיקות כדי להגיע לרמת אבחון משביעת רצון. בפניה לשרות באתר, אשתדל להתאים את הבדיקה הנכונה למצב הרפואי, אם הפניה תעשה עוד לפני בצוע הבדיקה.
MRI מוח – לאיבחון ומניעה של שבץ מוחי
שבץ מוחי הוא גורם המוות מספר שתיים בעולם, והגורם מספר אחת לנכות בקרב מבוגרים בחצי הכדור המערבי. בדיקת MRI מאפשרת לגלות האם האדם נמצא בסיכון גבוה ללקות בשבץ מוחי, ובעקבות הגילוי להקטין את הסיכוי להתרחשות אירוע מצער שכזה.
שבץ מוחי – שיש הקוראים לו “אירוע מוחי”, ובאנגלית Stroke או CVA – הוא אירוע המתאפיין בפגיעת באספקת הדם הסדירה למוח בשל דימום או בשל חסימה הנוצרת עקב תסחיף או קריש דם. התוצאה: נזק בלתי הפיך ליכולות מוחיות קריטיות. בשנת 1990 הלכו לעולמם כ-5 מיליון בני אדם כתוצאה משבץ מוחי, ובישראל התפרסם המקרה של אריאל שרון שבמהלך כהונתו של ראש ממשלה התמוטט בעקבות אירוע מוחי שכזה ושקע בתרדמת.
שבץ מוחי הוא תהליך מהיר מאוד, וישנה חשיבות קריטית להגעה אל בית חולים באופן מיידי ביותר. חשיבות רבה לא פחות יש לאבחון מוקדם של הסיכון ללקות בשבץ מוחי, כשהאינדיקציה הטובה ביותר להיות האדם בסיכון היא “שבץ שקט” – אירוע נטול סימפטומים חיצוניים אך כזה שעקבותיו ניתנים לגילוי בבדיקת MRI מוח.
מהו שבץ שקט?
שבץ שקט הוא אירוע מוחי קל יחסית, ששמו ניתן לו בשל העובדה שהאדם כלל לא מרגיש כי מוחו נפגע. יחד עם זאת, סיכוייו של מי שחווה שבץ שקט ללקות בשבץ חריף (שכאמור, מוביל למוות, או, במקרה ה”קל”, לנכות משמעותית) גבוהים פי חמישה מאלה של מי שלא חווה שבץ שקט – כך שעבור קבוצות מסוימות באוכלוסייה, אלה הנמצאות בקבוצת סיכון מלכתחילה ללקות בשבץ, בדיקת MRI מוח שתזהה אם האדם אכן עבר אירוע מוחי קל או לא עשויה להיות ההבדל בין שנים רבות של בריאות ונחת לבין נכות או מוות בגיל צעיר יחסית.
מאחר שרוב בני האדם לא עוברים בדיקת MRI מוח אין סטטיסטיקות מדויקות בנושא, אולם על פי ההערכות 8 עד 28 אחוזים מהקשישים עברו אירוע מוחי קל. במחקר שנערך באוניברסיטת בוסטון, למשל, נבדקו למעלה מ-2,000 בני אדם שגילם הממוצע היה 62. בעקבות בדיקת MRI מוח התגלה כי 11% מהם עברו בעבר, מבלי לדעת על כך, שבץ שקט.
קבוצות סיכון ללקות בשבץ שקט (ואולי בעקבותיו גם בשבץ חריף) הם אנשים מבוגרים (ככל שהגיל עולה, כך עולה הסיכון), מי שסובל מלחץ דם גבוה ומי שלוקה בהפרעות בקצב הלב (“פרפור פרוזדורים”). גם עישון וסוכרת מגדילים את הסיכון לשבץ מוחי, ואינדיקציה נוספת להיותו של האדם בקבוצת סיכון היא רמה גבוהה של חלבון בשם הומוציסטאין – לכל מי שעונה לאחד מקריטריונים אלה, מומלץ לעבור בדיקת MRI מוח על-מנת שיידע את המצב לאשורו, ובמידת הצורך יזכה לטיפול תרופתי שיקטין את הסיכון ללקות בשבץ חריף.
עוד לפני קביעת תור לבדיקת MRI מוח מומלץ – וזו המלצה שטובה לכל בני האדם – לעסוק בפעילות גופנית באופן קבוע. זו, כך על פי מחקרים שונים, מפחיתה את הסיכון ללקות בשבץ שקט בעשרות אחוזים.