בדיקת ct בטן עם חומר ניגוד

בדיקת ct בטן עם חומר ניגוד

מהי סריקת CT בטן עם חומר ניגודיות?

הדמיית איברי הבטן לצורך אבחון בעיות כמו דלקות, זיהומים, דימומים או גידולים דורשת לעיתים סריקת סיטי עם חומר ניגודיות שנלקח בבליעה או בהזרקה. מהו חומר הניגוד הזה, כיצד מבצעים את הבדיקה, והאם יש לה השפעות

בדיקת CT בטן עם חומר ניגוד היא טכניקת הדמיה רפואית המשמשת לדימוי האיברים בתוך הבטן. באמצעות קרני רנטגן ניתן לקבל תמונות מפורטות של הבטן, כשחומר ניגוד מוזרק לזרם הדם כדי לשפר את הנראות של איברים פנימיים, רקמות וכלי דם באזור הבטן.

מדוע משתמשים בחומר ניגודיות?

חומר ניגודי עוזר להבדיל בין רקמות נורמליות לבין רקמות ואיברים לא תקינים בחלל הבטן. החומר מסייע להדגיש אזורים שבהם יש דלקת, זיהום, דימום או גידולים. על ידי שיפור הניגוד בין איברים שונים החומר מאפשר לרופאים לבצע אבחנות מדויקות יותר. חומר הניגוד משפר את הנראות של אזורים מסוימים ומקל על זיהוי חריגות שאולי לא נראו בבדיקת סיטי רגילה, כמו סרטן, מחלות דלקתיות, אבנים בכליות, מפרצת בטנית או חסימות מעיים. חומר הניגוד מכיל בדרך כלל יוד, המוזרק לווריד לפני או במהלך בדיקת הסיטי.

כיצד מתבצע ההליך?

לפני בדיקת סיטי בטן הנבדק עשוי להתבקש לצום כמה שעות לפני הסריקה כדי להימנע מבחילות או מהקאות העלולות להיגרם בגלל חומר הניגוד. חומר הניגוד מעורבב בנוזל ונלקח בשתייה (3-2 ליטרים, בהדרגה במשך שעה-שעתיים לפני הבדיקה) כדי להדגיש את מערכת העיכול, כגון הקיבה והמעיים. חומר הניגוד יכול להיות גם מוזרק דרך הווריד, זמן קצר לפני תהליך הדימות, כדי שיעבור בזרם הדם אל האיברים הפנימיים.

לאחר מכן מושכב המטופל על שולחן שמחליק לתוך סורק ה-CT. הסורק מסתובב סביב הנבדק ומצלם תמונות מזוויות שונות. ההליך כולו אורך בדרך כלל 20-15 דקות. לאחר הסריקה התמונות עוברות עיבוד ממוחשב.

למה לצפות לאחר ההליך?

לאחר סריקת ה-CT המטופל עלול לחוות כמה תופעות לוואי זמניות, ביניהן:

  • חום או הסמקה: זוהי תופעת לוואי שכיחה הנגרמת על ידי חומר הניגוד.
  • טעם מתכתי: אנשים מסוימים עשויים לחוות טעם מתכתי בפה.
  • בחילות או הקאות: במקרה של תחושות כאלה לאחר ההליך – חשוב ליידע את הרופא.

ברוב המקרים תופעות הלוואי של בדיקת CT עם חומר ניגוד הן קלות וחולפות במהירות. עם זאת, חשוב לעקוב אחר ההנחיות של הרופא ולדווח על כל תסמין חריג.

מתי יש צורך בבדיקת CT בטן עם חומר ניגוד?

הרופא עשוי להמליץ ​​​​על בדיקת CT בטן עם חומר ניגוד לצורך:

  • אבחון כאבי בטן מתמשכים או אי-נוחות מתמשכת בבטן.
  • זיהוי גידולים והערכת גודלם.
  • זיהוי ומעקב אחר זיהומים או דלקות.
  • הערכת מצב הכבד, הכליות או איברי בטן אחרים.
  • הערכת יעילות הטיפול במצבים מסוימים.

אם יש לכם חששות לגבי ההליך או הסיכונים והיתרונות הפוטנציאליים שלו – חשוב לדון בהם עם רופא המשפחה או הרופא המקצועי שלכם.

תופעות לוואי של סריקת סיטי בטן

בדרך כלל סריקות סיטי הן בטוחות, אך השימוש בחומר ניגוד יכול לגרום לתגובות אלרגיות שיתבטאו בתסמינים קלים כמו גירוד ועד תגובות חמורות יותר כמו קשיי נשימה. חולים עם מחלת כליות עשויים להידרש לאמצעי זהירות מיוחדים, משום שחומר הניגוד עלול להשפיע על תפקוד הכליות.

סריקת פיסי בטן עם המומחים

אבחון בעיות בבטן בעזרת סריקת CT דורשת מיומנות לצורך אבחון מדויק של הממצאים. פרופ’ חן הופמן – יו”ר החברה לנוירורדיולוגיה בישראל ורופא מומחה ביחידה הנוירורדיולוגית במרכז הרפואי שיבא תל השומר ומרכז ההדמיה הנוירופדיאטרית והדמיית העובר – מבצע במרפאתו בתל אביב בדיקות MRI (MRI מוח/ראש, MRI ברך, MRI עמוד שדרה, MRI לילדים,MRI  עוברי, MRI בטן) ואבחון של בדיקות CT (CT ראש ומוח, CT חזה וריאות, CT לב [צנתור וירטואלי], CT בטן), בתוך 24 שעות לצורך אבחון מוקדם או חוות דעת שנייה. טל’ 077-7298724,077-7298723

שיתוף המאמר:

קיימים החזרים כספיים בחלק מביטוחים פרטיים ומשלימים! (יש לבדוק בקופ״ח/בביטוח הפרטי שלך)

פרופ' חן הופמן

נוירורדיולוג בכיר

קיימים החזרים כספיים בחלק מביטוחים פרטיים ומשלימים!

(יש לבדוק בקופ”ח/ בביטוח הפרטי שלך)