בדיקת CT

בדיקת CT

בדיקת CT היא אחת הבדיקות המתקדמות והמדויקות ביותר. הבדיקה נועדה לאבחן את פנים הגוף, הן על-מנת לזהות מחלות (או לשלול את קיומן) והן על-מנת לספק לרופאים תמונת מצב מקיפה כהכנה לטיפולים שונים וניתוחים הכרחיים.

 

פירוש השם CT הוא ראשי תיבות של Computed Tomography – טומוגרפיה ממוחשבת. הבדיקה מבוססת על צילום באמצעות קרני רנטגן. בניגוד לצילום רנטגן רגיל, בדיקת CT כוללת שלל צילומים מזוויות שונות, כשעיבוד ממוחשב של צילומים אלה מספק תמונה בתלת מימד של פנים הגוף, או תמונות בשני מימדים של חתכים ספציפיים בהם רוצים הרופאים להתמקד.

מי שפיתח את סורק ה-CT, ואף זכה על כך בפרס נובל בשנת 1979, הוא מהנדס חשמל בריטי בשם גודפרי ניובולד האונספילד (או ליתר דיוק, סר גודפרי ניובולד האונספילד, שכן המצאתו מצילת החיים זיכתה אותו גם בתואר אבירות). יחד עם סר האונספילד זכה בפרס הנובל האמור גם פיזיקאי אמריקאי יליד דרום אפריקה בשם אלן מקלאוד קורמק, שפיתח את המודל התיאורטי שעומד בבסיס בדיקת CT (קורמק פיתח את המודל שנים רבות לפני המצאתו של האונספילד, ומבלי שהכיר אותו כלל – אך כשנבנה סורק ה-CT הראשון שולב הידע של שניהם לכדי בדיקה, וזו חוללה מהפכה בשדה הבדיקות הרפואיות).

כמובן שמאז שזכו האונספילד וקורמק בפרס נובל, סורקי ה-CT המשיכו להשתכלל, וכיום הבדיקה נמשכת זמן קצר מאוד, וכן ניתן לבצע סריקות של מערכות הנמצאות בתנועה מתמדת כמו לב וריאות. גם הפענוח מהיר יותר ומדויק יותר, וכך הרופאים (ואיתם המטופלים, כמובן) נהנים מתמונת מצב מדויקת להפליא של פנים הגוף.

מהלך בדיקת CT

חלק מהבדיקות מצריכות מתן חומר ניגוד, על-מנת לשפר את איכות התמונה המתקבלת. חומר הניגוד הוא על בסיס יוד, והוא ניתן באמצעות זריקה או דרך שתייה. לקראת בדיקה שבה משתמשים בחומר ניגוד יש לצום מספר שעות.
במהלך הבדיקה שוכבים הנבדקים על מיטה המוכנסת אל תוך הסורק, ואין לזוז במהלך הבדיקה, על מנת שהתמונה תצא בהירה וברורה, ובכל מקרה הטכנאי שמבצע את הבדיקה נמצא בקשר רציף עם הנבדקים, הן על מנת להדריך אותם מתי לעצור את הנשימה למספר שניות ומתי אפשר לנשום חופשי, הן על מנת להרגיע אותם והן על מנת לפתור כל מצב של מצוקה, אם מתעורר כזה.

בדיקת CT חזה

סכנות הכרוכות בבדיקת CT

בדיקת CT היא הליך רפואי נפוץ מאוד ומקובל מאוד, ובאופן עקרוני אין בה סכנות. אמנם מעורבת בה קרינה, שכן הצילום מתבצע באמצעות קרני רנטגן, אולם בבדיקות מודרניות כמות הקרינה הינה נמוכה מבעבר. יחד עם זאת, מומלץ מאוד לנשים בהיריון לא לעבור את הבדיקה מחשש לפגיעה בעובר.
כמו כן בדיקה עם הזרקה של חומר ניגודי אינה מיועדת לחולים במחלות כליות, סוכרת, מחלות לב ולמי שסובל מבעיות בבלוטת התריס – כל אלה עלולים להיפגע מתגובה שלילית לחומר הניגוד. 

במקרים אלה יש להתייעץ עם הרופא. במהלך הבדיקה שוכבים הנבדקים על מיטה המוכנסת אל תוך הסורק, ואין לזוז במהלך הבדיקה, על מנת שהתמונה תצא בהירה וברורה, ובכל מקרה הטכנאי שמבצע את הבדיקה נמצא בקשר רציף עם הנבדקים, הן על מנת להדריך אותם מתי לעצור את הנשימה למספר שניות ומתי אפשר לנשום חופשי, הן על מנת להרגיע אותם והן על מנת לפתור כל מצב של מצוקה, אם מתעורר כזה.

בדיקת CT - יתרונות

בדיקת CT הינה בדיקה זולה יחסית, מהירה – ובעיקר מדויקת מאוד ומסוגלת לספק אינפורמציה חיונית שצילום רנטגן רגיל לא יצליח לספק. בזכות יתרונות רבי משמעות אלה, הבדיקה הפכה מקובלת ונפוצה במקרים רבים – הן ברפואת חירום (טראומות/ חוסר הכרה/ נזק לאיברים פנימיים) והן לאבחון והכנה לטיפול בשורה ארוכה של מחלות (דלקות, מחלות כרוניות, גידולים, זיהומים ופגיעות רקמתית אחרות).

CT22

סוגי בדיקת CT

בדיקת CT מתמקדת בדרך כלל באזור ספציפי בגוף, או באיבר מסוים:
  • בדיקת CT ראש – מיועדת להדגים את מצב המוח, ובפרט לזהות גידולים, דימומים, זיהומים, שברים בעצמות הגולגולת או עצמות הפנים. בדיקת CT מוח במקרי חירום מצילה חיים בזכות המהירות והדיוק של אבחון הנזק.
  • בדיקת CT חזה – נדרשת כשצילום חזה פשוט לא מספק תמונה מפורטת דיה לאבחון מקור הנזק, במקרים של חבלות ופציעות וכדי לתכנן טיפול בסרטן בריאות.
  • בדיקת CT בטן – מיועדת לאבחון שורה ארוכה של מחלות באיברי הבטן ובאגן, ובהן דלקת בלבלב, שחמת הכבד, אפנדיציטיס, אבנים בכיס המרה או בכליות וגידולים סרטניים בלבלב, במעי, בכבד או בכליות. 
  • בדיקת CT של כלי הדם (אנגיוגרפיה) – מספקת תמונת מצב לגבי הוורידים והעורקים (בבטן, באגן, בחזה, בצוואר, במוח או בכל אזור שבו ישנו חשד להיצרות, סתימה, קרע או מפרצת בכלי הדם).

בדיקת CT לילדים

למרות הקרינה, והחשש ממנה, מתבצעות בדיקות רבות גם לילדים – שכן היתרונות הרבים של הבדיקה הופכים אותה למוצדקת, וברוב המקרים חיונית והכרחית כדי לקבוע את דרכי הטיפול.

קיימים החזרים כספיים בחלק מביטוחים פרטיים ומשלימים! (יש לבדוק בקופ״ח/בביטוח הפרטי שלך)

פרופ' חן הומפן

קיימים החזרים כספיים בחלק מביטוחים פרטיים ומשלימים!

(יש לבדוק בקופ”ח/ בביטוח הפרטי שלך)